woda z cytryną

Woda z cytryną

Rozpocznij dzień od szklanki wody z cytryną! Picie wody z cytryną ma wiele zalet. Woda z cytryną – na co pomaga? Sprawdź teraz!

Rozpoczęcie dnia od szklanki wody z cytryną to zawsze aktualny trend w dziedzinie zdrowia i żywienia. Zimą zwracamy większą uwagę na zawartość witaminy C i ochronę przed przeziębieniami, latem na nawodnienie i odświeżenie organizmu.

Woda z cytryną
  • Chroni przed nowotworami
  • Odkwasza organizm 
  • Nawadnia 
  • Wspomaga odchudzanie 
  • Rano pobudza lepiej niż kawa 
  • Pomaga zredukować cellulit 
  • Spowalnia procesy starzenia się skóry 
  • Wspomaga trawienie 
  • Wzmacnia układ odpornościowy 
  • Wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn 
  • Poprawia pamięć i koncentrację 
  • Pomaga utrzymać równowagę kwasowo- zasadową organizmu 
Jaką wodę pijesz? Zwracasz uwagę na zawartość pH? 

Nasza woda ma pH 7,4. PH określa nam jaki ona ma odczyn. Poniżej 7- kwaśny, powyżej 7-za­sadowy. Nasz krew ma pH na po­ziomie 7,35-7,45. 

Wodę do picia powinniśmy wybierać z przedziału od 7,2 pH do maksymalnie 8,0 pH. Powinniśmy pić wody niega­zowane, ponieważ już samo wystę­powanie w wodzie CO2 powoduje jej zakwaszenie, czyli pH wody spa­da poniżej 7. Powinniśmy pić wody zasadowe, bo odkwaszają nasz organizm.

Co można dodać do wody z cytryną?

Do wody z cytryną można dodać wiele składników, aby wzbogacić jej smak i zwiększyć korzyści zdrowotne. Oto kilka pomysłów:

  • Miód: Naturalny słodzik, który oprócz tego, że dodaje słodkości i ma liczne korzyści zdrowotne, w tym właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
  • Mięta: Dodaje świeżego smaku i pomaga w trawieniu.
  • Imbir: Ma silne właściwości przeciwzapalne i może pomóc w trawieniu. Dodaje też pikantnego smaku.
  • Ogórek: Dodaje dodatkową świeżość i jest dobrym źródłem witamin i minerałów.
  • Jabłko: Można je pokroić na cienkie plasterki dla dodatkowego słodkiego smaku.
  • Cynamon: Może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i dodać słodkiego smaku.
  • Goździki: Są znane z właściwości przeciwbólowych i antybakteryjnych. Dodają korzennego smaku.
  • Bazylia: Dodaje unikalnego smaku i jest znana ze swoich właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych.
  • Różne owoce: Truskawki, maliny, cytryny, limonki, pomarańcze – wszystkie te owoce mogą urozmaicić wodę z cytryną.

Pamiętaj, aby zawsze używać świeżych składników, jeżeli to możliwe, aby uzyskać najwięcej korzyści zdrowotnych.

Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym odżywianiu? Zajrzyj na Bloga Programu Królów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń na górę